…varje lågenergilampa sparar 600 kronor under sin livslängd.

Har du en vän som du tror vill veta mer om lågenergilampor?
Fakta om halogenglödlampor

Om halogenglödlampor

Halogenglödlampan är den ljuskällan som är mest lik glödlampan och alltså det enklaste sättet att ersätta en glödlampa. Den ger klart, naturligt ljus, som återger färger på ett helt naturtroget sätt. Halogenglödlamporna finns med stor och liten sockel, samma som glödlampan. De finns i många olika utföranden, bland annat med samma utseende som den traditionella glödlampan och som klot- och kronljus. Ett mycket lämpligt användningsområde är kristallkronor.


halogen_3up_mindre_435_new


En av fördelarna med halogenglödlampan är att samtliga går att dimma oavsett dimmer. En annan är att de inte innehåller kvicksilver som lågenergilampan. Observera dock att det ändå är viktigt att återvinna även halogenglödlamporna.

Halogenglödlampan tänder direkt, precis som glödlampan.
 
Halogenglödlampor har kortare livslängd jämfört med LED- och lågenergilampor. Även om den oftast är dubbelt eller tre gånger så lång jämfört med vanliga glödlampor så är dess 2 000 – 3 000 timmar en kort tid då LED-lampor håller 10 000 – 25 000 timmar och lågenergilampor håller 6 000 - 10 000 timmar.

Om man tycker att de halogenlampor som man har håller för kort tid kan man köpa halogenlampor för 240 volt, då förlängs livslängden betydligt.


Energibesparingen
Halogenglödlamporna spar 30 % jämfört med glödlampan

Share

Den 18 mars 2009 utfärdade EU-
kommissionen en förordning om eko-
design av ljuskällor, vilket innebär att den traditionella glödlampan fasas ut...

Läs mer

Lågenergilampor innehåller en liten mängd kvicksilver och det är en förutsättning för att kunna göra dem så energieffektiva som de är....

Läs mer

LED är idag en etablerad belysningsteknik och finns idag för de flesta användningsområden. Här informerar...


Läs mer